Ο δήμαρχος τόνισε πως η δημοσίευση της κανονιστικής για τα πατίνια θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, καλώντας τις σχετικές εταιρείες που απασχολούνται με αυτά να τηρήσουν τα μέτρα που λαμβάνει ο δήμος, διαφορετικά εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάργησής τους.
Επίσης, υποστήριξε πως ετοιμάζεται μια νέα κανονιστική διάταξη, με βάση την οποία θα επιβάλλονται πρόστιμα στις ίδιες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν δίκυκλα για τη μαζική μεταφορά αντικειμένων και προϊόντων και τα οποία διέρχονται από πεζοδρόμια, βάζοντας σε κίνδυνους τους πεζούς.
Αρχικά για το ζήτημα της Σχολική Στέγης, τόνισε πως, «εδώ και κάποιους μήνες έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας 17 σχολεία και δεν υπάρχει ούτε ένα του δήμου», αναδεικνύοντας το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, αναφέροντας, «με τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στις σχολικές αυλές, με τα πολλά χρέη των σχολικών επιτροπών. Για εμάς ήταν και παραμένει ένα βασικό πρόβλημα. Είχα δεσμευθεί και προσωπικά ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια, θα ήμασταν έτοιμοι να φέρουμε πρόταση που θα αφορά ένα σχέδιο για την κατασκευή νέων σχολείων, την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση αρκετών και τη συντήρηση αρκετών εξ αυτών. Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι μπορούμε να ανακοινώσουμε ως δημοτική αρχή την κατασκευή δέκα σχολικών κτιρίων εκ των οποίων τα δύο έρχονται από την προηγούμενη διοίκηση και θα κοιτάξουμε την ολοκλήρωση τους, τα υπόλοιπα όμως είναι σχολικά κτήρια με δεδομένη τη χρηματοδότησή τους είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είτε ακόμα και μέσω χορηγιών».
Έπειτα έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη, «ο οποίος μας έστειλε την πρότασή του για την κατασκευή μιας σχολικής δομής στη Β' δημοτική κοινότητα, στην περιοχή Σαπφούς και Βουτυρά. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά».
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη στον σχεδιασμό του δήμου είναι η ανέγερση δέκα νέων σχολικών κτιρίων, η Ενεργειακή αναβάθμιση 11 σχολείων και η αποκατάστασή τους, η ένταξη 17 σχολείων στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» 17 σχολείων, η μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου σε μόνιμες σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθώς και η μελετητική ωρίμανση για 8 νέα σχολεία.
Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη μετατροπή ενός τριώροφου κτηρίου στην περιοχή της Άνω Πόλης, σε ένα κτήριο που θα στεγάσει το Κέντρο Νεολαίας, Εθελοντισμού και Αντιμετώπισης της Νεανικής Βίας, θέμα που θα αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για το οποίο ανέφερε πως, «θέλουμε να αποτελέσει ένα οικοσύστημα πρωτοβουλιών στην περιοχή. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες. Θα έχουμε περισσότερα αφού προχωρήσουμε πρώτα στη ανέγερσή του».
Ο δήμαρχος υποστήριξε πως ετοιμάζεται μια νέα κανονιστική διάταξη, με βάση την οποία θα επιβάλλονται πρόστιμα στις εταιρείες που χρησιμοποιούν δίκυκλα για τη μαζική μεταφορά αντικειμένων και προϊόντων, για την οποία είπε πως, «σήμερα ζήτησα εγγράφως από τη Διευθύντρια της Τροχαίας να γίνουν κοινές περιπολίες με τη Δημοτική Αστυνομία για το ζήτημα της στάθμευσης πάνω σε πεζοδρόμια. Ζήτησα και από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν δίκυκλα για τη μαζική μεταφορά αντικειμένων και προϊόντων προκειμένου να γνωρίζουν ότι ετοιμάζουμε κανονιστική για αυτά που κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια και βάζουν σε κίνδυνους τους πεζούς, ότι θα επιβάλλονται σχετικά πρόστιμα στις ίδιες τις εταιρείες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις».
Έπειτα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα ζητήματα δημόσιου χώρου, για τα οποία είπε πως, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με 40 περίπου ιδιοκτήτες καταστημάτων, έχουν μέχρι τις 20 Απριλίου τη διορία να προχωρήσουν σε σημειακή διαγράμμιση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων τους, «ώστε να είναι εμφανής ο δημόσιος χώρος για να έχουμε μια ασφαλιστική δικλείδα για το πώς προστατεύεται αυτός ο χώρος».
Για την νέα κανονιστική διάταξη που θα βάζει κανόνες στη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, υπογράμμισε πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η δημοσίευσή της και έπειτα θα σταλεί μία επιστολή προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται με αυτά, οι οποίες θα πρέπει να συμμετέχουν και να τηρούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Διαφορετικά τους έχουμε ενημερώσει ότι δεν θα μπορεί να συνεχιστεί ο τρόπος με τον οποίον τώρα λειτουργούν και τα εγκαταλείπουν στον δημόσιο χώρο.
Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα που θα αφορούν στην κατάργησή τους αν οι εταιρείες δεν κανονίσουν να παίρνουν τα μέτρα που έχουμε λάβει».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην παράδοση των 602 θέσεων στάθμευσης δικύκλων, που αφορούν κυρίως το ιστορικό κέντρο της πόλης, οι οποίες εδώ και λίγες ημέρες έχουν παραδοθεί.
Για την Πλατεία Ελευθερίας ανέφερε πως «το θέμα πλέον έχει οριστικά τελειώσει με τις αντιδικίες των συμμετεχόντων και θα είμαστε έτοιμοι στο επόμενο δίμηνο με τρίμηνο να ξεκινήσουν οι εργασίες».
Τέλος, ο δήμαρχος ανέφερε πως από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα περίπου 2.590 αιτήματα πολιτών έχουν εκτελεστεί και απομένει ένας αριθμός περίπου 2.000 που είναι σε διεκπεραίωση.