Το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα νησιά. Πάντως οι επιστήμονες μιλούν για ένα δυναμικό φαινόμενο, με αυξομειώσεις, που θα συνεχίσει να εξελίσσεται.
Νέα σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 16:19, 12χλμ νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,8 χλμ.
Σε επαγρύπνηση η επιστημονική κοινότητα - Συνεχείς αξιολόγηση των δεδομένων
Ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έγινε 16 λεπτά μετά τις 10 χθες το βράδυ, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας, μεγέθους 5 Ρίχτερ. Η σεισμική ακολουθία δεν θα αποκλιμακωθεί, σύντομα, λένε οι επιστήμονες, την εντάσσουν στο φαινόμενο της σμηνοσειράς και εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την πορεία του.
«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις» δήλωσε ο Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΕΡΤNews.
«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.
Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν σεισμοί της τάξεως των 4 Ρίχτερ και άνω με κορύφωση την δόνηση, που έγινε αισθητή και στην Αθήνα στις 09.17 το πρωί, με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.
«Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα παρακολουθούμε την ακολουθία και ανανεώνουμε τις εκτιμήσεις. Ο 5,3 δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την εικόνα την οποία βλέπουμε», ανέφερε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Το καλό είναι να συνεχιστεί αυτό μέχρι να ηρεμίσει και για να ηρεμίσει πρέπει να πέσει η πίεση του συστήματος. Έχουμε ήδη φτάσει σε ένα σεισμό εισοδύναμο της τάξεως των 6 το δυναμικό που υπάρχει εκεί έχει ελαττωθεί σημαντικά», τόνισε ο Θανάσης Γκανάς.
Χθες η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού ανέσυρε δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους από την Καλδέρα, τα δεδομένα των οποίων θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Τοποθετήθηκαν δύο νέοι οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για περίπου μία εβδομάδα. Σήμερα συνεδριάζουν και πάλι οι επιτροπές εκτίμησης σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.