Α. Ραυτοπουλος -Σ. Κεσιδης

Πάσχα: Πώς κινούνται οι τιμές εντός και εκτός «καλαθιού»

13.04.2025 | 08:00
Φωτογραφία αρχείου
/Eurokinissi
Ακριβότερο φαίνεται πως θα είναι το φετινό «καλάθι του Πάσχα», καθώς, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ)παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις τόσο στα προϊόντα που έχουν περιληφθεί σε αυτό όσο και σε άλλα αγαθά που παραδοσιακά προτιμούν οι καταναλωτές στη χώρα μας αυτήν την περίοδο.

Οι αυξήσεις στα είδη του «καλαθιού του Πάσχα» όπως είναι φυσικό έχουν αντίκτυπο και στο φετινό Πασχαλινό τραπέζι το οποίο θα είναι από 20% έως 31% ακριβότερο σε σχέση με πέρσι, όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα – mkdn.gr ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ κ. Απόστολος Ραυτόπουλος.

Τα προϊόντα που περιλαμβάνει το «καλάθι» -το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ στα σούπερ μάρκετ από τις 7 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου 2025- είναι αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα.

Όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι που σε λίγες ημέρες θα έχουν την τιμητική τους καθώς αποτελούν μέρος της ελληνικής παράδοσης για την Κυριακή του Πάσχα, πέρσι η τιμή στα σούπερ μάρκετ κυμάνθηκε γύρω στα 10 ευρώ. Φέτος, όμως, η τιμή θα είναι αυξημένη κατά 2 με 3 ευρώ, αύξηση της τάξης του 20% με 30%.

Εκτός «καλαθιού Πάσχα» δηλαδή στα τοπικά και συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή είναι πιο ανεβασμένη συμβαδίζοντας -σύμφωνα με τους κρεοπώλες- με την ποιότητα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) εκτιμά πως η τιμή των αμνοεριφίων θα κινηθεί περίπου στα 17 ευρώ χωρίς καθόλου κέρδος για τον κρεοπώλη. Πιο συγκεκριμένα το αρνί φέτος θα κυμανθεί στα 16 με 17 ευρώ και το κατσίκι στα 17 με 18 ευρώ. Οι λόγοι της αύξησης που καταγράφεται, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και το μειωμένο ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με τη ζήτηση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ κ. Σάββας Κεσίδης με δήλωσή του στα Μακεδονικά Νέα – mkdn.gr, απηύθυνε έκκληση προς το καταναλωτικό κοινό να μην αφήσει τις παραγγελίες για αμνοερίφια την τελευταία στιγμή και να τις πραγματοποιήσει όσο πιο άμεσα, καθώς διαφορετικά υπάρχει ο φόβος να μην έχει τελικά στο Πασχαλινό του τραπέζι, αρνί ή κατσίκι. 

Στα υπόλοιπα προϊόντα του καλαθιού επίσης καταγράφεται αύξηση σε σχέση με τις περσινές τιμές. 

Κατά περίπου 10% με 15% αυξημένη είναι η τιμή στο απλό τσουρέκι φέτος, ενώ υπάρχει διακύμανση ανάλογα με το εάν το τσουρέκι έχει γέμιση ή επικάλυψη.

Στα σοκολατένια πασχαλινά αυγά καταγράφονται σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλες αυξήσεις που διπλασιάζουν την τιμή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, επώνυμα σοκολατένια αυγά των 150 γραμ. πουπωλούνταν πέρσι 9,48 ευρώ, η τιμή τους αυξήθηκε κατά 26% και έφτασε στα 11,98 ευρώ.

Ιδιωτικής ετικέτας σοκολατένια αυγά, τα οποία θεωρούνται πιο οικονομικά, από 3,35 ευρώ έχουν φτάσει στα 5,80 ευρώ, ποσοστιαία αύξηση της τάξης άνω του 73%.

Ακριβή υπόθεση αποτελεί και η αγορά σοκολάτας της οποίας η τιμή μαζί με σακχαρώδη και  μπισκότα κατέγραψε το 12μηνο Απρίλιος 2024 – Μάρτιος 2025 αύξηση κατά 12,2%, σύμφωνα με στοχευμένη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αποκλειστικά στο κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ.

Ως συνέπεια των συνεχόμενων αυξήσεων που καταγράφει η τιμή της σοκολάτας, λόγω της μειωμένης παραγωγής στις χώρες που εξάγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, όπως αναφέρει ο κ. Ραυτόπουλος έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ράφια, είδη απομίμησης, τα οποία αντί για κακαόμαζα και βούτυρο κακάο, περιέχουν φοινικέλαιο, φοινικοπυρηνέλαιο και λιπαρές ουσίες και πωλούνται στο ένα τρίτο της τιμής της κανονικής σοκολάτας.

Στη συγκεκριμένη έρευνα του ΙΕΛΚΑ έχει καταγραφεί, αύξηση του πληθωρισμού, στις αλυσίδες σουπερμάρκετ, δηλαδή στις τιμές τους, της τάξης του +1,59% τον Μάρτιο 2025 σε σχέση με τον Μάρτιο 2024.

Αυξήσεις σε Πασχαλινά είδη εκτός καλαθιού 

 

Αυξήσεις όμως καταγράφονται και εκτός καλαθιού Πάσχα, σε είδη με μεγάλη κατανάλωση αυτή την εποχή, όπως τα Σαρακοστιανά που έχουν μια μέση αύξηση τιμής -είτε πρόκειται για καλαμαράκια είτε για χταποδάκι είτε για άλλα είδη- περίπου 20%.

Σε παραδοσιακά Πασχαλινά είδη εκτός τροφίμων, κάθε τέτοια περίοδο υπάρχει τεράστια κινητικότητα στην αγορά λαμπάδας και παιχνιδιών. 

Μετά από έρευνα της ΕΕΚΕ στις ίδιες αλυσίδες παιχνιδιών με πέρσι, η μέση τιμή της λαμπάδας έχει αυξηθεί κατά 15%. 

Την ίδια στιγμή ίδιες και ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα παιχνίδια.

Σύμφωνα με τιμοληψία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος στα ίδια καταστήματα με πέρσι, υπάρχουν αυξήσεις σε παιχνίδια που ξεπερνούν το 75%.

Αναλυτικότερα, 

Ενδεικτική είναι η αύξησης στην τιμή του πολύ γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού monopoly. Πέρσι είχε τιμή 26,99 και φέτος έχει φτάσει στα 29,99 ευρώ, επιτραπέζιο πάζλ από 8 ευρώ τιμή αγοράς πέρσι, στα 10 ευρώ φέτος, επιτραπέζιο γκαράζ από 15 ευρώ πέρσι, φέτος πωλείται στα 19,9 ευρώ.

Σε παιχνίδι ηλεκτρονικό ρολόι, η τιμή του από τα 25 ευρώ πέρσι έχει εκτιναχθεί φέτος στα 40 ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για την αγορά των τροφίμων σχετικά με τις τάσεις τιμών στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, από το 2021 έως το 2024 οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 28,50% με μέση ετήσια αύξηση 9,50%.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα πλήττουν ένδυση και υπόδηση

 

Οι παραπάνω αυξήσεις σε τρόφιμα είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσουν ως ντόμινο στην αγορά γενικότερα, με δυσάρεστες συνέπειες στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης, καθώς θα υπάρχει ακόμη χαμηλότερο διαθέσιμο ποσό για αγορά ρούχων και παπουτσιών, καθώς αποτελούν είδη όχι πρώτης ανάγκης. 

Όπως εξηγεί ο κ. Ραυτόπουλος είναι πολύ δύσκολο να περισσέψουν χρήματα από τα είδη πρώτης ανάγκης, για την αγορά ειδών που δεν είναι προτεραιότητας για ένα νοικοκυριό και μπορεί να αναβληθεί η αγορά τους όπως ρούχα και παπούτσια. Παράλληλα, ανέφερε και την αύξηση πληθωρισμού που καταγράφεται σε αυτή την κατηγορία καταναλωτικών ειδών.

Μια γενική αλλά ακριβής εικόνα για τον πληθωρισμό στις τιμές, δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,4% τον μήνα Μάρτιο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2024, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  • Η μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού 3,6% καταγράφεται στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση.
  • 2,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, κρέατα, νωπά ψάρια, άλλα βρώσιμα έλαια, φρούτα, λαχανικά , ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφές-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. 
  • 1,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

 

Σε δήλωσή του στα Μακεδονικά Νέα – mkdn.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κ. Απόστολος Ραυτόπουλος, υπογράμμισε: «Μπορεί τις ημέρες του Πάσχα να υπάρχει εορταστικό ωράριο, αλλά δεν υπάρχει εορταστικό πορτοφόλι. Αυτό το οποίο βλέπουμε φέτος σε σχέση με πέρσι και στα Πασχαλινά είδη, είναι ότι η ακρίβεια συνεχίζεται. Είχε μειωθεί ο ρυθμός των αυξήσεων, αλλά φέτος γιγαντώθηκε».

Γιώργος Νεοχωρίτης