Θεσσαλονίκη: Οι ανεκμετάλλευτες τουριστικές ευκαιρίες της πόλης και οι προβληματισμοί των ξενοδόχων

Ακούστε το άρθρο 8'
01.04.2025 | 08:00
Shutterstock
Σε φάση τουριστικής ανάπτυξης βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, με νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις να προστίθενται στο δυναμικό της πόλης και με αυξημένο ενδιαφέρον από διεθνείς αγορές. Ωστόσο, παρά τη δυναμική της, η πόλη χάνει πολύτιμες ευκαιρίες λόγω ελλιπούς αεροπορικής συνδεσιμότητας, ειδικά με την Αμερική.

Η απουσία απευθείας πτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζει τις δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την ώρα που η Αθήνα καρπώνεται το αυξανόμενο ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς. Παράλληλα, η εντεινόμενη πίεση από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και ο κορεσμός στο κέντρο της πόλης θέτουν προκλήσεις για τη βιωσιμότητα των νέων ξενοδοχειακών επενδύσεων.

Η αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών είναι οριακή, με μόλις 1-2% ανάπτυξη την τελευταία πενταετία όπως ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Δημήτρης Σιμιακός. Παρά το γεγονός ότι ανοίγουν νέες μονάδες, άλλες κλείνουν ή αλλάζουν χέρια, με αποτέλεσμα η συνολική δυναμικότητα να παραμένει σταθερή στις περίπου 14.000 κλίνες στον νομό Θεσσαλονίκης. «Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός, καθώς το κέντρο της πόλης δείχνει σημάδια κορεσμού», τόνισε ο κ. Σιμιακός.

Η χαμένη ευκαιρία με την Αμερική

Ένα από τα σημαντικότερα «παράπονα» των ξενοδόχων είναι η έλλειψη απευθείας πτήσεων από βασικές αγορές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρότι οι Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιούν διανυκτερεύσεις, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους, δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου «Μακεδονία» με την Αμερική, σε αντίθεση με την Αθήνα η οποία αξιοποιεί πλήρως την αμερικανική ζήτηση.

Η αγορά της Αμερικής αποτελεί έναν στρατηγικό στόχο για τον ελληνικό τουρισμό και η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να επωφεληθεί από απευθείας δρομολόγια, προσελκύοντας τουρίστες υψηλού εισοδήματος που αναζητούν ποιοτικές εμπειρίες σε ιστορικούς και γαστρονομικούς προορισμούς. Η αμερικανική αγορά παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα, αλλά η απουσία μιας απευθείας σύνδεσης περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης στην πόλη.

Επιπλέον, λόγω ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων, αρκετοί επισκέπτες επιλέγουν να προσγειωθούν σε γειτονικές χώρες και στη συνέχεια να φτάνουν οδικώς στη Θεσσαλονίκη. «Πολλοί Ιταλοί προσγειώνονται σε βαλκανικές πόλεις και έρχονται οδικώς στη Θεσσαλονίκη, γιατί οι πτήσεις είναι πιο οικονομικές. Και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει ως πόλη», ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Σιμιακός. Αναφερόμενος και στις αγορές που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, αυτές παραμένουν σταθερές και αφορούν τη Γερμανία, την Κύπρο και την Τουρκία.

Οι προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης

Παρά τις προκλήσεις, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από τους τουριστικούς φορείς για την ανάπτυξη του τουρισμού. Νέα δρομολόγια από την πολωνική εταιρεία Lot αναμένεται να ενισχύσουν την τουριστική ροή από την Πολωνία, που αποτελεί μια αναπτυσσόμενη αγορά για τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η συνθήκη Σένγκεν διευκολύνει τις ροές από χώρες όπως η Ρουμανία και η Σερβία, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο.

Ωστόσο, η κρουαζιέρα δείχνει να παραμένει ένας ανεκμετάλλευτος τομέας για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Οι διανυκτερεύσεις λόγω κρουαζιέρας είναι σχεδόν μηδαμινές, καθώς η πόλη δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού στο τουριστικό της προϊόν. «Αν μπορούσαν να γίνουν οι κατάλληλες συνέργειες με τις αεροπορικές εταιρείες και να προστεθούν περισσότερα δρομολόγια home port, η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες που θα διαμένουν στην πόλη πριν επιβιβαστούν στην κρουαζιέρα τους», εξήγησε ο κ. Σιμιακός.

Το στοίχημα των υποδομών

Σημειώνεται δε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υποδομές της πόλης. Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΕΞΘ, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει πιο γερές βάσεις όταν ολοκληρωθούν τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχει αναβαθμιστεί, αλλά απαιτούνται περισσότερα δρομολόγια και ανταγωνιστικές τιμές για να καταστεί κόμβος εισερχόμενου τουρισμού.

Η αγορά της Ασίας, και ειδικότερα η Ιαπωνία, παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον, καθώς οι Ιάπωνες δείχνουν έντονη προτίμηση στον πολιτισμό με τις ιστορικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να το προσφέρουν. Αντίστοιχα, η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες μέσω ακτοπλοϊκών δρομολογίων είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα τα εφόδια για να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, ωστόσο η βιωσιμότητα των νέων ξενοδοχειακών επενδύσεων παραμένει αμφίβολη, ιδιαίτερα εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού από καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο μπορεί να απορροφήσει η πόλη νέες μονάδες στο μέλλον, ειδικά αν συνυπολογίσουμε τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης», υπογράμμισε ο κ. Σιμιακός.

Οι ξενοδόχοι αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο τουριστικό μέτωπο, ενώ παράλληλα ζητούν στρατηγικές κινήσεις από την πολιτεία για τη στήριξη του κλάδου. Με περισσότερες διεθνείς πτήσεις, καλύτερη προώθηση της πόλης σε αγορές του εξωτερικού και συνέργειες με την κρουαζιέρα, η Θεσσαλονίκη μπορεί να ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. 

Δήμητρα Τάγκα