Aναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε"» και πως όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα θα επιστρέφει εκεί από όπου ήρθε. «Δεν θα κάνουν κουμάντο οι ΜΚΟ και οι λαθροδιακινητές», υπογράμμισε.
Στην αρχή της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «το 2017 ο Τραμπ είπε μια μεγάλη αλήθεια: Η ΕΕ μετά την πτώση του Τείχους απεμπόλησε τα αμυντικά της σχέδια και τα παραχώρησε στις ΗΠΑ. Αυτό αποκαλύφθηκε μετά τη ρωσική εισβολή και ο Τραμπ ανάγκασε την Ευρώπη να κοιταχτεί στον καθρέπτη. Κάποιοι το λέγαμε από τότε. Άλλαξε το πλαίσιο που δημιουργήθηκε μετα το β' παγκόσμιο πόλεμο και η Ευρώπη το αντιλαμβάνεται».
«Γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται και άλλα. Είναι επιτυχία η ρήτρα διαφυγής για τις χώρες που δεσμεύονται με αμυντικές δαπάνες, έχουμε έτσι μια δημοσιονομική ευελιξία και πρέπει να χρησιμοποιηθεί με φειδώ. Το 2021 πήραμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Λάβαμε τα Ραφάλ και τις φρεγάτες Bellharra. Δεν θέλω να πω κ. Φάμελλε σε τι κατάσταση αναλάβαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2019. Κάναμε πράγματα έκτοτε, καλύψαμε κάποια κενά αλλά υπάρχουν όρια στη ρήτρα διαφυγής και δεν θα κάνουμε κατάχρηση», επισήμανε για την πολική της κυβέρνησης στα εξοπλιστικά.
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή:
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «έχετε δίκιο κ. Ανδρουλάκη για το SAFE. Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο και μια ανάσα, μια κίνηση σε σωστή κατεύθυνση αλλά όχι αυτό που ζητάμε. Έχω περιγράψει ποια έργα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν. Θα πρέπει να βρούμε κάποιο πρόγραμμα με όφελος και αυτή τη λογική υπηρετεί η ελληνική πρόταση».
«Ενόψει του προϋπολογισμού 2028-35 γίνεται κουβέντα για την αποπληρωμή των δανείων. Πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα για την αποπληρωμή αλλά κάποιες χώρες είναι ήδη πιο ελαστικές και μακάρι να βρούμε κι άλλους συμμάχους και θα είναι όφελος για την Ελλάδα να συμβεί».
Η ευρωπαϊκή υποχρέωση κάθε μέλους αν δεχτεί ένα άλλο μέλος της ΕΕ υπάρχει μόνο στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Γι αυτό η έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας έχει ξεχωριστή σημασία. Υπάρχει στο άρθρο 42 του καταστατικού χάρτη αλλά δεν είναι αρκετό όλοι μιλάνε για το άρθρο 5, όμως εμείς πρέπει να αναδεικνύουμε το άρθρο 42», πρόσθεσε.
Για τη νομοθετική πρόταση στο Ταμείο Συνοχής, είπε ότι δεν είναι υποχρεωτική. Τα κονδύλια δεν είναι μόνο για την άμυνα αλλά και για την ενέργεια κλπ. «Δεν χάνουμε λεφτά, είναι τα ίδια. Απλά μπορούν να πηγαίνουν και σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων», υπογράμμισε.
Επισήμανε πως με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη Chevron και την Exxon Mobil. «Αντιλαμβάνεστε την ιδιαίτερη σημασία να υπάρχουν δυο αμερικανικές εταιρείες που λένε πως κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, ασκεί μόνο η Ελλάδα», ξεκαθάρισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «εγώ απάντησα με τις πράξεις όχι με δολοφονίες χαρακτήρων» και κάλεσε τον κ. Φάμελλο να αποσαφηνίσει εάν θέλει να γίνουν έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. «Έρχομαι στο πώς αντιλαμβάνομαι οτι υπάρχει μια συναντίληψη στην αίθουσα για κάποια θέματα», είπε.
Απευθυνόμενος στο κ. Βελόπουλο σημείωσε πως κάθε τριετία τα προγράμματα αναθεωρούνται. Τα f-35 αποτελούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά παράλληλα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ίσως τα drones της Τουρκίας να μην είναι πλεονέκτημα αλλά να είναι πλεονέκτημα τα ελαφρά AI drones που μπορούν να επικαιροποιούνται.
«Ευτυχώς, ο Α/ΓΕΕΘΑ ήξερε από τέτοια θέματα. Δεν θέλω να μιλήσω για το πως παραλάβαμε την ΕΑΒ και την ΕΑΣ. Για τα ΕΑΣ προχωρούμε σε μία σύμπραξη για μια παραγωγή σύντομα και φυσικά να είναι βιώσιμη ως επιχείρηση, καθώς ήταν αμφότερες ζημιογόνες επιχειρήσεις. Δημιουργούμε μια νέα αγορά, το κομμάτι της άμυνας προκαλεί ενδιαφέρον και υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν. Η παραγωγική βάση της Ευρώπης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και πρέπει να αναπτύξουμε αυτή τη βιομηχανία», επισήμανε.
Για τις διαθεσιμότητες είπε: «Να σας πω πόσα f-16 πετούσαν το 2019; Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να έχουμε πλέον πολλά επιχειρησιακά αεροπλάνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, από το να εντυπωσιάζουμε και να λέμε «τα πήραμε», αλλά η διαθεσιμότητα να έχει πάει στα Τάρταρα».
«Υπάρχουν προβληματικές συμβάσεις... μια επιλογή – διαμάντι που είχατε κάνει κ. Φάμελλε. Το πρώτο εξάμηνο επιλέξατε να επισκευάσετε ένα αεροπλάνο που είχε κατασκευαστεί πριν γεννηθώ. Δική σας επιλογή και του τότε υπουργού Άμυνας», συμπλήρωσε.
«Υπάρχει ένα πρόσωπο που δεν είναι εδώ αλλά κάνει παρεμβάσεις. Αν ρωτήσουν κάποιον στο δρόμο το τι θυμούνται από την εξωτερική σας πολιτική είναι πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα και η συμφωνία των Πρεσπών με τη μακεδονική γλώσσα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Είμαστε πιο ισχυροί από ό,τι ήμασταν το 2019; Ναι, καθώς έγιναν με επενδύσεις, είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Δεν αφορά μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και τα στελέχη».
«Άκουσα να λένε πως για έναν 18χρονο δεν είναι ελκυστικές οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εμείς διορθώνουμε τις αδικίες στις Ένοπλες Δυνάμεις με σοβαρές αυξήσεις σε όλα τα στελέχη. Μπορούμε να τις δώσουμε βάσει της ρήτρας διαφυγής, καθώς θα εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό. Είναι το ευχαριστώ μας στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι αναλυτικά θα τα πει στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Τα 100 ευρώ από 1η Ιουλίου θα τα πάρουν όλοι στα Σώματα Ασφαλείας καθώς και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Στο ζήτημα των γυναικοκτονιών έχουμε κάνει πολλή πρόοδο, γιατί οι γυναίκες αισθάνονται σήμερα πως μπορούν να καταγγείλλουν περιστατικά στην Ελληνική Αστυνομία, είπε απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου.
«Το panic button έχει σώσει ζωές. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε αλλά κ. Κωνσταντοπούλου δεν έχετε δικαίωμα να αφορίζετε μία πολιτική. Οι γυναίκες βρήκαν το θάρρος από την εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ. Από το να μιλάμε γι αυτό, υπάρχει μία απόφαση. Είναι ενδιαφέρον πλην της μονοθεματικότητας που σας έχει απασχολήσει για τα Τέμπη, έχει καταλάβει ο κόσμος τι πρεσβεύετε».
«Εμείς δεν αγαπάμε κανένα νόμισμα», και σας αναγνωρίζω μια ειλικρίνεια, θέλατε έξοδο από το ευρώ. Γιατί δεν υπερασπίζεστε την πολιτική σας; Αν θέλετε να την επαναφέρετε να το κάνετε με θάρρος και όχι ημίμετρα... Μας μιλήσατε για την ιδρυτική σας διακήρυξη και το πώς η Ελλάδα θα γίνει περιβόλι για τους αδύναμους. Η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Αν έρθετε παράνομα, θα γυρίσετε πίσω από όπου ήρθατε. Δεν θα κάνουν κουμάντο οι ΜΚΟ και οι λαθροδιακινητές!», υπογράμμισε.
Οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία - Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για ένστολους
Το σαθρό επιχείρημα της Αριστεράς «κανόνια ή βούτυρο» αποδόμησε νωρίτερα κατά την πρωτολογία του ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Όταν μιλάμε για πόρους που αφορούν την εθνική άμυνα δεν μιλάμε μόνο για εξοπλισμούς αλλά για την πάγια δέσμευση της πατρίδας να μένει ισχυρή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που αλλάζει», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε ότι η πρώτη φρεγάτα Bellhara «Κίμων» θα παραληφθεί το 2025.
Όπως τόνισε «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία» τονίζοντας την ανάγκη στα νέα προγράμματα ως «απαράβατος όρος» να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής - μια ελληνική θέση που υιοθέτησε η Ευρώπη - «δεν θα αποτελέσει αφορμή για υπερβολές».
Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ».
Δείτε το βίντεο:
«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δυο αιώνων ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια», επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Το σχέδιο με τα εξοπλιστικά αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου».
«Όταν μιλάμε για πόρους στην Εθνική Άμυνα, δεν εννοούμε μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όσο πρωτίστως την πάγια επένδυση της πατρίδας μας να μένει σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει με απρόοπτους ρυθμούς. Αναφερόμαστε σε μια πολιτική που αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συμφερόντων μας. Χάρη και στις Ένοπλες Δυνάμεις, η χώρα απέτρεψε απειλές, όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο», επισήμανε.
«Η δημοσιονομική ευρωστία είναι καθοριστικός μοχλός για μια αποτελεσματική αμυντική θωράκιση», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχουν επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Ποιος θα τοποθετούσε τα χρήματά του σε μια χώρα που δεν υπερασπίζεται τα σύνορά της; Από την άλλη, πώς μπορούν αυτά να εδραιώνονται χωρίς μια ισχυρή οικονομία;»
«Δεν θα υποταχθούμε όμως σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Έχουμε αποδείξει ότι επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης στις κοινωνικές δυνάμεις που βάζουμε προτεραιότητά. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με την υπευθυνότητα που μας διακρίνει».
Εντός του 2025 θα παραληφθεί η πρώτη φρεγάτα Bellhara Κίμων
«Το 2019 παραλάβαμε Ένοπλες Δυνάμεις σε κακή κατάσταση. Σήμερα η εικόνα τους δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε το 2019», σημείωσε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«24 καινούργια μαχητικά Rafale με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, 3 νέες φρεγάτες Bellhara που θα αποτελούν τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη φρεγάτα Κίμων να παραλαμβάνεται από το Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, νέες τορπίλες. Όμως, και μια συνολική προσπάθεια να επενδύσουμε στην υποστήριξη οπλικών συστημάτων, για τα οποία ο Έλληνας φορολογούμενος είχε δαπανήσει δισεκατομμύρια, πλην όμως κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει ώστε να υπάρξουν πόροι για τις απαραίτητες συμβάσεις υποστήριξης αυτών των οπλικών συστημάτων».
Σε 3 φάσεις οι νέες αυξήσεις των ένστολων στις ΕΔ
Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία και στις αυξήσεις στους ενστόλους. «Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είδαν αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα. Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όχι το νέο μισθολόγιο αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία που θα διαχωρίσει το μισθολόγιο από το βαθμολόγιο, που θα αντανακλά την προσφορά στην πατρίδα, αποτελώντας κίνητρο προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για αυτό έγιναν οι ανακοινώσεις τώρα, για να προλάβουμε τα μηχανογραφικά και όχι για όπως γινόταν στη ΔΕΘ».
«Αυτές οι αυξήσεις δίνονται σε 3 φάσεις. Τα 30 ευρώ από την 1η Απριλίου, τα 100 ευρώ που αφορά και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας από 1η Ιουλίου και οι συμφωνημένες μετά τον Οκτώβριο».
Σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό με τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ.
Ασπίδα του Αχιλλέα: Αυτό το έργο που αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση
Η δεύτερη σημαντική παράμετρος η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η χώρα έχει δαπανήσει δεκάδες δισ. σε οπλικά συστήματα χωρίς να εισπράξει το ανταποδοτικό όφελος για να χτίσει μια στιβαρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Η βασική του φιλοσοφία έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και πώς αλλάζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματικότατη αξιοποίηση της ΑΙ, έμφαση στην κυβερνοάμυνα. Αυτές είναι φιλοσοφίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις νέες Bellhara ή στα 20+20 μαχητικά επόμενης γενιάς αλλά πρέπει να εμπλουτίζονται και από τις νέες τεχνολογίες όπως μας δίδαξε ο πολεμος στην Ουκρανία
Τώρα θα έχουμε 25 δισ. ευρώ μέσα στο οποίο μπορεί να προτεραιοποιήσει τις προτεραιότητες και μετά να έρθει στη Βουλή.
Στο παρελθόν πολύ συχνά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ερχόμασταν στη Βουλή παίρνοντας τις επιθυμίες των ΕΔ, εγκρίναμε εξοπλιστικά προγράμματα, όταν τα αθροίζαμε βλέπαμε ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Αυτό αφορά και την Ασπίδα του Αχιλλέα, έναν θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε συστήματα. Αυτό το έργο που αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλάβει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν τέτοιες ελληνικές εταιρείες αρκεί να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτή, όχι μόνο κρατικές.
«Σαθρό και επικίνδυνο το δίλημμα της Αριστεράς για "κανόνια ή βούτυρο"»
Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως στη Μέση Ανατολή «εντείνεται η αστάθεια καθώς τις εύθραυστες εκεχειρίες αντικαθιστούν οι βομβαρδισμοί». «Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για μεμονωμένες εξάρσεις αλλά για κομμάτια ενός δυσεπίλυτου γρίφου», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «σαθρό» και «επικίνδυνο» το δίλημμα της Αριστεράς που ακουγόταν παλιότερα για «κανόνια ή βούτυρο».
«Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον που οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν τις παγκόσμιες διεθνείς σχέσεις και σε μια εποχή που η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να διαταραχθεί η ισορροπία των κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμες οι στρατηγικές επιλογές της πατρίδας, καθώς η επιλογή των ΗΠΑ είναι να διαφοροποιείται από το ΝΑΤΟ και οι οικονομικές επιλογές φαίνεται να αποκλίνουν από ένα πλαίσιο παγκόσμιων συναλλαγών».
Η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Η παρέμβασή του Πρωθυπουργού γίνεται στο πλαίσιο της σημαντικής προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη, στο σύνολό της, επανεξετάζει τη στρατηγική της κατεύθυνση και ενισχύει τη συλλογική της άμυνα.
Οι βασικοί άξονες του νέου εξοπλιστικού σχεδιασμού εντάσσονται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανασχεδιασμού της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας, η νέα δομή ενίσχυσης του προσωπικού με οικονομικά και θεσμικά κίνητρα, καθώς και η αναδιάταξη των στρατοπέδων με βάση επιχειρησιακές και όχι γεωγραφικές παραμέτρους, αποτελούν κομβικά σημεία της νέας προσέγγισης.
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να έχει ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά προγράμματα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ»
«Άλλο ένα σκέλος αφορά την υποστήριξη των συστημάτων που έχουμε παραλάβει. Αν δεν φροντίσουμε για τη συντήρησή τους είτε θα έχουμε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις είτε οπλικά συστήματα που σε λίγα χρόνια θα είναι άχρηστα», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι γι' αυτό ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού αφορά το follow on support και ως σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια ούτε και ασφάλεια χωρίς στιβαρή οικονομία. Δεν θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τους πόρους στο ΥΠΕΘΑ αν δεν είχαμε κερδίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και δεν είχαμε ανατάξει την οικονομία.»
«Οι καιροί αλλάζουν και αλλάζουν δραματικά και έχουμε ένα χρέος να συμβαδίζουμε με τα προτάγματά τους. Είμαστε μια μικρή χώρα σε έκταση αλλά μεγάλη σε γεωπολιτική σημασία με σταθερά αποτρεπτικές επενδύσεις.
Στηρίζω τη δύσκολη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αναδιάταξη δυνάμεων ώστε να έχουμε τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε εκεί που τις χρειαζόμαστε.»
«Το πρόγραμμά μας βάζει τη χώρα στο δικό μας πατριωτικό μονοπάτι ευθύνης. Οι καιροί ου μενετοί και για την ειρήνη, οι περιστάσεις δεν περιμένουν, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ισχυρή χτίζοντας ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Είναι εθνικά αναγκαίο ο σχεδιασμός αυτός να εδράζεται στον κοινό παρανομαστή μιας εθνικής συνεννόησης. Δεν έχω δει ουσιαστικές προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να επιχειρήσουμε να καταλήξουμε σε συνθέσεις.
Η Ελλάδα ήταν μια χώρα που και τις δύσκολες εποχές δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ της. Σήμερα είμαστε πιο πάνω και η δυνατότητα αυτή μας καθιστά σύγχρονους παίχτες στον διάλογο για τη νέα ευρωπαϊκή άμυνα
Την επιτελική ευθύνη των σύγχρονων υβριδικών απειλών θα την έχει η γραμματεία εθνικής ασφάλειας υπό την προσωπική μου παρακολούθηση. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να έχει ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά προγράμματα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.»